неділю, 28 грудня 2014 р.

Причини, які зумовлюють складні життєві обставини в сім'ях за матеріалами журналу "Соціальний педагог"

СКЛАДНІ ЖИТТЄВІ ОБСТАВИНИ В СІМ'ЯХ
Причини, що їх зумовлюють

Ірина ПЄША, завідувач відділу самоврядування та громадсько-політичної активності молоді Державного інституту сімейної та молодіжної політики, кандидат педагогічних наук; Марина СОЛЯНИК, фахівець із соціальної роботи «КОВ „БФ "СОС Дитяче Містечко""», викладач кафедри соціальної педагогіки Національного педагогічного університету імені М. П. Драгоманова, м. Київ

Кожен соціальний педагог має справу з душею людини. Потрібна тонка майстер­ність, щоб не нашкодити, не образити людину, а допомогти їй. Часто проблеми дитини виходять за межі шкільного колективу, тому доводиться працювати з бать­ками, щоб їх вирішити. Про причини сімейних проблем, їх «корені» і про те, як їх можна вирішити, розповіли наші автори.
Становлення української держави характеризу­ється труднощами економічного розвитку, переходу від планової економіки до ринкової, трансформаці­єю духовних і моральних цінностей. Усе це негатив­но впливає на функціонування сім'ї як соціального інституту. До того ж нестабільність соціально-полі­тичних процесів, економічна та демографічна кризи провокують деформацію сімейних відносин.
ЯК НАСЛІДОК,
збільшується кількість сімей, які не мо­жуть самостійно вирішувати життєві проб­леми, потребують соціальної допомоги та підтримки.
Сім'я, яка не може самостійно забезпечувати виконання своїх функціональних обов'язків, як ре­зультат, опиняється у складних життєвих обстави­нах і потребує особливої уваги та соціально-еко­номічної підтримки.
ЗВЕРНІТЬ УВАГУ
Термін «сім'я, яка перебуває у складних життєвих обставинах» з'являється вперше у 2006 р. в практиці соціально-педагогічної роботи центрів соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді.
Категорії сімей, що потребують соціальної під­тримки, визначені Порядком взаємодії суб'єктів соціальної роботи із сім'ями, які опинилися у складних життєвих обставинах.
До таких сімей належать:
сім'ї з дітьми, які потрапили у складні жит­тєві обставини і не в змозі подолати їх само­стійно, у зв'язку з інвалідністю батьків або дітей, вимушеною міграцією,, наркотичною або алко­гольною залежністю одного із членів сім'ї/його перебуванням у місцях позбавлення волі, ВІЛ-інфекцією, насильством у сім'ї, безпритульністю, сирітством, зневажливим ставленням і негатив­ними відносинами в сім'ї, безробіттям одного із членів сім'ї, якщо він зареєстрований у дер­жавній службі зайнятості як такий, що потребує працевлаштування;
сім'ї, у яких існує ризик переведення дитини в заклади для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування;
неповнолітні одинокі матері (батьки), яким потрібна підтримка;
сім'ї, члени яких перебували чи перебувають на державному утриманні.
Разом з тим термін «складні життєві обстави­ни», визначений Законом України «Про соціальні послуги», містить значно ширший перелік життє­вих обставин, що порушують нормальну життє­діяльність особи.
ЩО ЦЕ?
Складні життєві обставини — це обста­вини, що об'єктивно порушують нормальну життєдіяльність особи.
Наслідки таких обставин вона не може подолати самостійно (інвалідність, часткова втрата ру­хової активності у зв'язку зі старістю або станом здоров'я, самотність, сирітство, безпритульність, відсутність житла або роботи, насильство, зне­важливе ставлення та негативні відносини в сім'ї, малозабезпеченість, психологічний чм психічний розлад, стихійне лихо, катастрофа тощо).
Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо надання соціальних по­слуг» від 15 березня 2012 року № 452з~\/І визначає складні життєві обставини як такі, що спричине­ні інвалідністю, віком, станом здоров'я, соціаль­ним становищем, життєвими звичками і спосо­бом життя, внаслідок яких особа частково або повністю не має (не набула або втратила) здат­ності чи можливості самостійно піклуватися про особисте (сімейне) життя та брати участь у суспільному житті.
Тобто, в нормативно-законодавчих актах про­стежується невідповідність між термінологією та критеріями, які визначають сім'ї, що опинилися у складних життєвих обставинах і є об'єктом ді­яльності центрів соціальних служб для молоді.
А. Й. Капська і І. В. Пєша сім'ю з дітьми, що пе­ребуває у складних життєвих обставинах, визна­чають як «сім'ю, що втратила свої виховні можли­вості у зв'язку з виникненням складних життєвих обставин, що порушують нормальну життєдіяль­ність одного або декількох членів сім'ї, негативно впливають на життя та розвиток дитини, причо­му наслідки цих обставин сім'я не може подолати самостійно».
В енциклопедії для фахівців соціальної сфе­ри сім'я з дітьми, яка перебуває у складних жит­тєвих обставинах, визначена як «сукупність осіб, які проживають разом І пов'язані спільним по­бутом, взаємними правами й обов'язками, серед яких є хоч одна дитина віком до 18 років» та має ознаки обставин, що порушують її життєдіяль­ність, і які вона самостійно не може подолати.
Аналіз науково-методичної літератури та прак­тичної діяльності фахівців соціальної сфери дає можливість виокремити групи проблем сімей, що опинилися у складних життєвих обставинах; а саме: соціально-педагогічні, соціально-психоло­гічні, матеріально-економічні, юридичні (схема).


Не кожна сім'я може впоратися з тими пробле­мами, із якими стикається у процесі свого розвит­ку та функціонування. Проблеми, що негативно впливають на життєдіяльність сім'ї і виконання сім'єю своїх основних функцій, передуєш пов'язані зі зростанням кількості неповних сімей та сімей, що опиняються в складних життєвих обставинах; несформованістю в батьків позитивної моделі сім'ї; переважною спрямованістю батьків на мате­ріально-економічне забезпечення сім'ї.
До обставин, що порушують життєдіяльність сім'ї, можна віднести:
погіршення матеріально-побутових умов;
поступове зубожіння;
втрату роботи;
•        усе, що викликає у людей почуття незахи­щеності, страху перед завтрашнім днем, що веде до наростання напруженості в сім'ї, негативно по­значається на вихованні дітей.
Незадовільні умови проживання, неадекватна і безвідповідальна поведінка батьків негативно впливають на здоров'я і розвиток дітей. За резуль­татами дослідження «Діти в складних життєвих обставинах» визначені загальні риси, що є харак­терними для дітей, які виховуються у складних життєвих обставинах:
діти мають проблеми з навчанням;
занедбаний вигляд;    "
•        проблеми у відносинах з батьками та одно­літками;
проблеми-зі здоров'ям;
проблеми у спілкуванні з дорослими.
Ці проблеми провокують негативні прояви ди­тячої поведінки.
СТАТИСТИКА
47.7 % дітей з виховних установ до засу­дження не мали повноцінної опіки і вихо­вання, адже перебували в неповних сім'ях, здебільшого малозабезпечених; 9,2 % вихо­вувалися у спеціальних виховних закладах Міністерства освіти і науки України (учи­лища соціальної реабілітації, інтернатні за­клади для дітей-сиріт та-дітей, позбавлених батьківського піклування).
Одним із напрямів державної соціальної полі­тики, спрямованої на профілактику сімейного неблагополуччя, має стати запровадження сімейно зорієнтованого підходу у роботі із сім'ями, що вра­ховує індивідуальні потреби та можливості кож­ної конкретної сім'ї.
Використані джерела
1.      Державна доповідь про становище дітей в Україні «Соціальний захист дітей, які проживають у сім'ях,що опинилися у складних життєвих обставинах»(за підсумками 2012 року) / Міністерство соціальної політики. Державний інститут сімейної та молодіжної політики. — К., 2013 р. — 202 С. .
2.      Енциклопедія для фахівців соціальної сфери /За заг. ред. проф. І. Д. Звєрєвої. — К.; Сімферополь: Універсіум, 2012. — С. 175.
3.Закон України «Про соціальні послуги» від 19червня 2003 року № 966-ІV. —Електронний ресурс]. —
Режим доступу: http://zaton4.rada.gov.ua/laws/show/966-15.      -
4- Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо надання соціальних послуг» від 15 березня 2012 року N8 4523-УІ. — [Електронний ре­сурс]. — Режим доступу: : http://zaton4.rada.gov.ua/laws/show/4523-17
5.      Капська А. Й., Пєша І. В. Соціальний супровід різних категорій сімей та дітей: Навч. посіб. — К.: Центр учбової Літератури, 2012. — С. п.
6.      Наказ Міністерства України у справах сім'ї, молоді та спорту; Міністерства охорони здоров'я України; Міністерства освіти і науки України, Міністерства праці та соціальної політики України; Міністерства транспорту та зв'язку
України; Міністерства Внутрішніх справ України; Державного департаменту України
з питань виконання покарань «Про затвердження Порядку взаємодії суб'єктів соціальної роботи із сім'ями, які опинилися у складних життєвих обставинах» від 14 червня 2006 р. n8 1983/388/452/221/56/596/10б. —. [електронний ресурс]. — режим досту­пу: http://zakom.rada.gov.ua/laws/show/zo824-06.



Немає коментарів:

Дописати коментар